Filtmakeriets Tweed

FILTMAKERIETS TWEED - Vi har länge funderat på hur det skulle vara att göra ett tweedfärgat ullgarn (likt Harrys Tweed) av 100 % svensk fårull. Nu är det gjort, garnet klart och vi vill gärna presentera vårt resultat! Fiberblandningen är ny och varje färg är en mix av flera olika nyanser.

Garnet är 1- och 2-trådigt, finns i 7 färger och är lämpligt till både stickning och vävning. De är mjukt och skönt att arbeta med och passar till lätta, följsamma sjalar, större plagg så som tröjor/koftor och i olika hemtextilier. Garnet är z-spunnet och och s-tvinnat o säljs tvättat i härvor á 1 hg.

ULLFILT med fält och falsk stad

Filten vävs i tuskaft med Filtmakeriets Klassiska ullgarn 1- och 4-trådigt av 100 % svensk fårull, tillverkat i ullspinneriet i Kilafors, Hälsingland. Resultatet blir en tunn lätt och följsam kvalité i 2 längder som kan användas var för sig som axelfiltar eller sys ihop till en stor filt. Efter montering bör filten sköljas uppför hand i ljummet vatten, sen är den klar för att användas. Garnet och formgivningen gör filten rolig att väva - ullen gör filten skön att leva med!

Vävnotan finns även med i tidskriften VÄVMAGASINET NR.1 2017

Sittdyna

Tova en sittdyna av 100% svensk fårull!
En tovad sittdyna är lätt att göra och passar dig som gillar praktiska, slitstarka och lätta sittdynor i naturmaterial. Tova dina egna sittdynor till köket, bilstolen, barnvagnen, trädgårdsmöblerna, lusthuset, båten, pulkan eller att ha på verandan!
Paketen som du kan beställa på Filtmakeriets hemsida innehåller nålfilt och arbetsbeskrivning och finns i 2 storlekar. Nålfilten består av 100 % svensk fårull och arbetsbeskrivningen berättar om hur du tovar ihop nålfilt med gnugg- och rullteknik samt om materialets krympmån och vad som är bra att tänka på vid valkning och finjustering.

Färgad nålfilt i 5 nya färger!

Lime, Turkos melerad, Rosa melerad, Gul melerad och Mörkblå melerad - 5 nya färger i Filtmakeriets sortiment av nålfilt för tovning av 100% svensk fårull. 4 av dessa är lätt melerade och har en jordig, lite dov karaktär främst för att vi färgat på en blandning av vita och ljust bruna fibrer. Jättefint tycker vi - prova får du se! Säljs i tillklippta bitar (50x50cm) och på metervara, bredd ca.150cm. Längden bestämmer du!

Nu kan Du köpa tvättat ullgarn hos Filtmakeriet!

FRÅN OCH MED NU kan du handla tvättat ullgarn från Filtmakeriet. De tog oss drygt fem år att nå hit men från och med nu säljer vi endast tvättat garn i fabriksbutiken och vår webshop. Arbetet med att driva Ullspinneriet i Kilafors fortsätter att fascinera oss. Vi är fortfarande ett litet företag med stort intresse för svensk fårull som arbetar helt utan mellanhänder med egen tillverkning och försäljning. Hela vårt sortiment består av 100 % svensk fårull. Hos oss kan du beställa olika sorters Ullgarn till handstickning, broderi och vävning och i början av året kommer det att dyka upp fler nyheter på garnhyllan. Att arbeta i en fabrik och förädla ett råmaterial till garn är en ständigt pågående process. Ingen arbetsdag är den andra lik. Ullen utvecklas från år till år och vi med den!

Ullmatta i Glesrips

Ta chansen att beställa en handvävd Ullmatta i Glesrips med ull i både varp och inslag, eller beställ material för att väva den själv! Mattan har ett uttryck som gör att den passar i alla rum så som hallen, köket, sovrummet och vardagsrummet. Garnet till mattan är tillverkat i ullspinneriet i Kilafors och består av 100 % svensk fårull, från 3 fårgårdar i Hälsingland. Ull är ett rent naturmaterial med förmåga att stöta ifrån sig smuts vilket gör att de passar utmärkt till mattor för vardagligt bruk. Tekniken gör mattan lätt och smidig, garnet gör den rolig att väva och ullen gör mattan vacker och slitstark!

Filtmakeriet säljer Vävpaket med olika innehåll för dig som vill väva själv. Välj mellan Vävpaket 1 (Varpfläta, inslagsgarn och vävnota) eller Vävpaket 2 (Varpgarn, inslagsgarn och vävnota) för dig som vill varpa själv. Vi säljer även handvävda mattor till dig som kanske vill men inte kan väva själv!

Valkbrädor och tovträn

Verktygen som gör det lättare att valka filt med gott resultat! Vi säljer Valkbrädor i två storlekar samt tovträn som är ett handredskap, likt en liten valkbräda med handtag. Rätt använt gör dessa att man lyckas göra underverk i slutet av valkningsprocessen. Med Nålfilt som utgångsmaterial och ett tovträ samt en kraftig stoppnål för finliret i slutet av tovningsprocessen kan alla lyckas göra jämntjock filt med raka kanter och räta hörn.

Filtmakeriets Broderigarn i Ny färg!

Filtmakeiret tillverkar och säljer 1-trådigt och 2-trådigt broderigarn i små härvor. Garnet består av ryaull och gobelängull och ger glansiga, fylliga och färgstarka stygn. Broderigarnet är hårdare spunnet och tvinnat än vårt handstickningsgarn och anpassat för fria sömsätt på ylletyg och filtade föremål. Fria sömsätt sys efter uppritade linjer och kan utföras på både vävt och filtat material. Testa gärna plattsöm, schattersöm, langett, förstygn och efterstygn de kan göras i oändliga variationer. Stygnens karaktär varierar beroende av storlek, täthet och trådspänning. Lägg lite tid på att hitta din rytm i broderiet. Att göra ett prov är både klokt och roligt!

Grov Nålfilt för tovning!

Filtmakeriet har glädjen att få arbeta med svensk fårull av olika slag varje dag, främst tack vare att intresset för svensk ull ökar! Vi utvecklar vårt sortiment så att det ska passa ännu fler, vår grova nålfilt finns nu i 5 färger och är de absolut grövsta vi har i sortimentet. Den är lättarbetat och passar utmärkt till stadig, slitstark och grov filt för inredning, bruksföremål och utsmyckning. Den innehåller ryaull, gobeläng och allmogeull, färgerna är mustiga och naturliga!

FILTMAKERIET | HALLEN 2813 | 82391 KILAFORS | 0278-650645 | INFO@FILTMAKERIET.SE | WWW.FILTMAKERIET.SE

MADE BY ohappa & CASD | FOTO © Sara Mac Key & Filtmakeriet

Följ Filtmakeriet på Facebook

Filtmakeriet driver ett ullspinneri i Kilafors, Hälsingland. Vi har egen beredning och försäljning av svensk fårull. Vi köper ull av leicesterfår, finullsfår, gotlandsfår, ryafår, allmogefår, texelfår m fl. och producerar ullgarn, nålfilt för tovning, quiltvadd och ullstoppning. Vi kan lönspinna ull till garn eller bereda den till nålfilt, på uppdrag av dig. Vi sorterar, tvättar och kardar ullen före vi spinner (eller nålfiltar), tvinnar och hasplar det färdiga garnet. Vi arrangerar kurser i tovning och ullkännedom och andra textila tekniker med fokus på ull. All vår försäljning sker via webbshop och butiken i ullspinneriet. Våra produkter håller hög klass, speciellt framtagna för dig som vill tova, sticka, väva, quilta, nålfilta eller arbeta med svensk ull på annat sätt. I vår butik råder en skön blandning av svensk fårull i olika former och konstsmide av smed Per Alnaeus. Besök oss gärna i ullspinneriet, vi finns i Kilafors, Hälsingland.