ULLSPINNERIET I HALLEN

År 2009 köpte Filtmakeriet ett anrikt ullspinneri som ligger mitt i odlingslandskapet i Kilafors Hälsingland. Huset byggdes upp och togs i bruk 1946-48 av dåvarande ägaren Kilafors ullspinneri. Kardverken som flyttade in då använder vi än i dag. Numer är vi två systrar som driver spinneriet i Hallen och jobbar med hela beredningsprocessen. Att driva ett ullspinneri med en bred palett av svensk fårull som enda råvara är en stor utmaning. Ullen och årstiderna med sina skiftningar i temperatur och luftfuktighet spelar en större roll än vi kunde tro. En spinnmästare är vår mentor. Han lovade oss sitt stöd i början så vi skulle komma igång men de blev mer än så – han stöttar oss än idag. Hans kunskap, lugn, tillit och erfarenhet betyder oerhört mycket för oss. Tack vare gott mentorskap, stor nyfikenhet, mycket tålamod och stor arbetsglädje under alla år, har vi nu ett brett sortiment av bra produkter i 100 % svensk fårull! 

Öppettider

Öppet i fabriksbutiken och fabriksboden:

Torsdagar kl. 16-19 vecka 30-41

Välkommen till Filtmakeriet. Vår fabriksbutik är väl påfylld med hela vårt sortiment av ullgarn, nålfilt och ullstoppning. Alla våra produkter består av 100 % svensk fårull och är tillverkade av oss här i ullspinneriet. 
Nu har vi även öppnat upp FABRIKSBODEN – en småskalig köksträdgårdsodling intill ullspinneriet med försäljning av egenodlade grönsaker och plantor samt utlämning av förbokade grönsakskassar. Fabriksboden finner ni runt hörnet av uthuset. Fabriksbodens öppettider: torsdagar kl.16-19 Vecka 30-41
Söndagen 1 augusti kl. 11-16 bjuder vi in till Odlingstramp i Lotan och Hallen med trädgårdsvisning kl. 11, 13 och 15.
Välkommen in i trädgården hos oss, Fabriksboden och Filtmakeriet – Hallen 2813 och till Therese trädgårdsmat – Lotan Sörflyvägen 2742.
I fabriksboden hos oss kan du handla grönsaker av Rosmari från Kallbäckensgård samt stolpar och störar av gran för slingerväxter, fruktträd och stängsel.
Här kan du även besöka fabriksbutiken och passa på att gå en guidad tur inne i ullspinneriet kl.14
Hos Therese trädgårdsmat kan du köp mat och fika för en lugn och skön stund i härlig gårdsmiljö och handla grönsaker av Uteskafferiet och Glada blad.
Hoppas vi ses i sommar!
Övrig tid öppet enligt överenskommelse.

info@filtmakeriet.se Tel. 070 262 97 21

Varje steg i beredningsprocessen är ett hantverk i sig

Maskinerna i hallen

Ullspinneriet är ett intressant hus, fullt av vackra gjutjärnsmaskiner och textila möjligheter. Byggnaden har tidigare varit arbetsplats för ett stort antal personer som jobbat i skift med att tillverka ullgarn. Numer är vi är två systrar som driver spinneriet och jobbar med hela beredningsprocessen. Nu är pulsen inomhus en annan men alla maskiner är i drift och vi använder hela huset i vår produktion. Tackvare gott mentorskap och att maskinerna är robusta, genuina och “enkla” vågar vi ta oss an utmaningen att samarbeta med dem. Här lyser elektronisk datastyrd teknik med sin frånvaro och de mest uppskattade verktygen är skiftnyckeln och smörjkannan.

Årstiderna med sina skiftningar i temperatur och luftfuktighet spelar en större roll i produktionen än vi hade trott. När kylan biter i är man inte så tuff och mycket av energin går åt till att elda och hålla värmen. Varken ullen, maskinerna eller vi själva funkar optimalt när de blir för kallt.

Att hitta bra fiberblandningar och rätt maskininställningar är helt avgörande för hur arbetet flyter på. Trots det avstår vi från att jobba med importerad, standardiserad och industriellt ”förenklad” ull. Tjusningen med vårt jobb är att lyckas framhäva den svenska ullens stora variationsrikedom i våra produkter. Att det är stor skillnad på ull och ull blir väldigt tydligt när man startar upp maskinerna och ber dom arbeta.

Nya möjligheter

FABRIKSBODEN

Fabriksboden finner ni runt hörnet av uthuset, intill ullspinneriet. Fabriksbodens öppettider: torsdagar kl.16-19 Vecka 24-26 och 30-41 samt lördag 3 juli kl.11-14.

FABRIKSBODEN är en småskalig köksträdgård med fokus på ätbara grönsaker, frukt och bär. Vi odlar på friland och i växthus. Främst för vår självförsörjning men vi arbetar även för att sälja grönsaker på lösvikt med start torsdag vecka 24 i samband med utlämningen av grönsakskassar till er som tecknat en grönsaksprenumeration. Fabriksboden ingår i ett samarbete mellan 5 lokala odlare från Lotan, Hallen, Vik och Söderala – tillsammans säljer vi grönsaksprenumerationer och levererar grönsakskassar till dig som vill äta nyskördade och näringsrika grönsaker. 
Köksträdgrädgården utvecklas för var dag och vi med den – Att odla är ett hantverk som tar tid att lära sig men att arbeta utomhus är inspirerande, nyttigt och framförallt roligt – så den här satsningen känns helt rätt. Vi delar även vardagen med 3 gyltor som ständigt bökar upp nya möjligheter för oss att ta odlingen på lite större allvar. 2021 blir därför ett annorlunda år med mer arbete utomhus än vad vi är vana med. Det är ett testår utöver de vanliga med förhoppningar om att successivt öka självförsörjningsgraden och den lokala matproduktionen i Kilafors. 
Tycker du de här låter intressant så titta in någon torsdag framöver, bor du i närheten och vill du boka en grönsaksprenumeration via nätet, läs mer här: https://www.theresetradgardsmat.se/prenumerationer2/

 

info@filtmakeriet.se

Hallen 2813 823 91 Kilafors