ULLSPINNERIET I HALLEN

År 2009 köpte Filtmakeriet ett anrikt ullspinneri som ligger mitt i odlingslandskapet i Kilafors Hälsingland. Huset byggdes upp och togs i bruk 1946-48 av dåvarande ägaren Kilafors ullspinneri. Kardverken som flyttade in då använder vi än i dag. Numer är vi två systrar som driver spinneriet i Hallen och jobbar med hela beredningsprocessen. Att driva ett ullspinneri med en bred palett av svensk fårull som enda råvara är en stor utmaning. Ullen och årstiderna med sina skiftningar i temperatur och luftfuktighet spelar en större roll än vi kunde tro. En spinnmästare är vår mentor. Han lovade oss sitt stöd i början så vi skulle komma igång men de blev mer än så – han stöttar oss än idag. Hans kunskap, lugn, tillit och erfarenhet betyder oerhört mycket för oss. Tack vare gott mentorskap, stor nyfikenhet, mycket tålamod och stor arbetsglädje under alla år, har vi nu ett brett sortiment av bra produkter i 100 % svensk fårull! 

[/row]
Öppettider

Välkommen in i ullspinneriet!

Fabriksbutiken kommer vara väl påfylld och öppen kl.11-14 första lördagen varje månad, maj – november för dig som vill handla Filtmakeriets produkter av 100% svensk fårull eller smide av Per Alnaeus konstsmide. Vårt ullgarn, nålfilt och ullstoppning som finns på hyllorna är tillverkade här i huset. Nytt för i år är en uppsättning unika ullvantar till försäljning, världens bästa om ni frågar oss! Vi bjuder även in till en textil pop up-utställning med premiär hos oss 1 juli kl 11-14, visas även hos oss 5 aug kl 11-14. Utställningen är ett samarbete med handvävare Elin Westlund från Långhed. Hoppas vi ses!
 
info@filtmakeriet.se
Tel. 070 262 97 21
Varje steg i beredningsprocessen är ett hantverk i sig

Maskinerna i hallen

Ullspinneriet är ett intressant hus, fullt av vackra gjutjärnsmaskiner och textila möjligheter. Byggnaden har tidigare varit arbetsplats för ett stort antal personer som jobbat i skift med att tillverka ullgarn. Numer är vi är två systrar som driver spinneriet och jobbar med hela beredningsprocessen. Nu är pulsen inomhus en annan men alla maskiner är i drift och vi använder hela huset i vår produktion. Tackvare gott mentorskap och att maskinerna är robusta, genuina och “enkla” vågar vi ta oss an utmaningen att samarbeta med dem. Här lyser elektronisk datastyrd teknik med sin frånvaro och de mest uppskattade verktygen är skiftnyckeln och smörjkannan.

Årstiderna med sina skiftningar i temperatur och luftfuktighet spelar en större roll i produktionen än vi hade trott. När kylan biter i är man inte så tuff och mycket av energin går åt till att elda och hålla värmen. Varken ullen, maskinerna eller vi själva funkar optimalt när de blir för kallt.

Att hitta bra fiberblandningar och rätt maskininställningar är helt avgörande för hur arbetet flyter på. Trots det avstår vi från att jobba med importerad, standardiserad och industriellt ”förenklad” ull. Tjusningen med vårt jobb är att lyckas framhäva den svenska ullens stora variationsrikedom i våra produkter. Att det är stor skillnad på ull och ull blir väldigt tydligt när man startar upp maskinerna och ber dom arbeta.

info@filtmakeriet.se

Hallen 2813 823 91 Kilafors