Vi brinner för goda samarbeten med stort fokus på svensk fårull

Vi uppskattar småskaliga och långsiktigt hållbara samarbeten med stort fokus på förädling av svensk fårull. Filtmakeriets produktion följer fåråret och styrs till viss del av hur ullen växer under året. Vi köper främst ull från den traditionella höstklippningen och arbetar fokuserat med sortering och tvätt av råull från september tills vårvintern är över. I slutet av mars när vårvärmen kommer stänger vi ullsorteringen och jobbar vidare med alla andra steg i beredningsprocessen.

fårklippning Filtmakeriet

Handarbete med fingertoppskänsla

Att själv vara delaktig i ullhanteringen inför, vid och efter klippningstillfällena gör att man hittar rutiner och lär känna sin ull ganska snart, vilket ger ullen ett högre värde. Ull är ett levande naturmaterial med stora variationer i färg, form och fibergrovlek. Först när ullen vuxit ut och ligger nyklippt i sin fulla längd kan man avgöra dess kvalité, värde och användningsområde. Att producera och bereda fårull är ett arbete som i hög grad styrs av ens personlighet, motivation, intresse, tankar om lönsamhet och livsfilosofi. Att producera ull med bra egenskaper för textil produktion kräver kunskap, noggrannhet och tålamod, bra kvalité är ingen slump. All ull har ett värde men all ull har inte de egenskaper som krävs för att beredas till en bra textil produkt. Ull kan se väldigt olika ut främst beroende av fårras, individ (tacka/bagge/lamm) och ålder. Ullen påverkas även av var på kroppen den växer samt inte minst hur ullen tas om hand under tillväxtperioden och vid fårklippningen.

Filtmakeriet

Sälj din ull till oss

Vi köper helst renrasig ull från leicester, texel, rya, finull, päls/gotlandsfår, gestrike- och helsingefår, värmländska skogsfår och sveafår till vår produktion. Minsta mängd, ca 25 kilo/leverans. Ullen bör var grovsorterad och ha egenskaper värda att ta vara på. Vi förädlar all ull vi köper in till produkter för textilt hantverk och strävar mot att hålla ett brett sortiment baserat på ullens olikheter och möjligheter. Om din ull är vacker, känns lätt och fräsch, luktar gott och gör dig glad, då har den oftast de egenskaper vi söker för att lyckas göra en produkt som i sin tur förmedlar en god känsla.

SÄLJ DIN ULL
Filtmakeriet

På uppdrag av dig

Vi på Filtmakeriet samarbetar gärna med dig som vill förädla din egen ull. Vi kan erbjuda 1 – 4-trådigt kardgarn samt förgarn för vävning och stickning eller bereda ullen till nålfilt ämnat för tovning eller vaddstickning och quiltning. Vi diskuterar gärna ullens olika användningsområden samt vilka ullkvalitéer och färger som med fördel kan blandas samman för att bli en bra produkt. De är stora skillnader på ull och ull och varje fårgård är unik vilket gör att inget parti är det andra likt, även om recepten är ganska lika. Fiberblandningen är avgörande, och måste vara den rätta, för att arbetet med ullen och maskinerna ska flyta på och ge önskat resultat.

BOKA ETT LÖNEUPPDRAG
ullsortering filtmakeriet

Vilken fårras ger bäst ull?

Bra ull för oss har en skön känsla när man tar i den. Den luktar gott och har vacker färg och form. Den kan vara glansig eller matt, ha kraftig lock, vara småkrusig eller snudd på rak, längden kan variera upp till ca 25 cm. Alla dessa egenskaper påverkar ullens användningsområde. Att välja fårras kan vara svårt om man inte läst på och jämfört deras olikheter. Utgå från målsättning med din djurhållning och välj en fårras som passar din önskemål och förväntningar. Fundera på vad du vill få ut av dina djur och hur du ska förädla ullen, köttet och skinnen. All ull har ett värde och alla får har samma krav för att överleva. Satsa på djur med bra status och god hälsa, välmående djur kan öka snabbt i antal och då blir det mycket ull, många skinn och mycket kött. Ullens användningsområde styrs av dess utseende och inneboende egenskaper. Vi tycker att grov ull bör användas till produkter som ligger på golvet eller som skall tåla nötning i möbler och inredning. Mjuk och medelmjuk ull kan bäras nära inpå kroppen och vaddig och volymrik ull bör användas som stoppningsmaterial i bäddtextilier och dynor.

Helheten består av många små detaljer

Bästa sättet att lyckas med sin ullproduktion är att jobba målmedvetet och följa hur ullen utvecklas under året för att lyckas klippa, sälja eller förädla den vid rätt tillfälle. Samla inte på ull, ull är en färskvara som mår bäst av att omsättas snarast möjligt, har du egna får får du dessutom ny råull varje höst och vår. Ren och fin ull är eftertraktad medan skitig, hoptovad, kort, skör och skräpig ull bör läggas på komposten. De är viktigt att ullen är sorterad och ser bra ut när den ska säljas eller skickas på beredning.

Förpackkning Ullmatta 130 x 205 cm i 100% svensk fårull, Filtmakeriet Ullspineriet i Kilafors Hälsingland.

Har du medelmjuk och grov ull kan du göra vackra ullmattor

Om du förädlar din ull och använder den i olika produkter får du en ännu bättre känsla för ullens goda naturliga egenskaper. Våga prova på att göra olika saker med ullen och summera och utvärdera resultaten. Bra kvalité är ingen slump och fina textilier tar sin tid att arbeta fram så de lönar sig att ha gott tålamod och tänka långsiktigt när det gäller att göra en god affär av ullen. Att lyckas göra en hållbar textil med fin design som åldras vackert och gör gott för både djur, människor och natur i flera generationer måste vara höjden av textil lycka.