Vi brinner för småskaliga samarbeten med stort fokus på förädling av svensk fårull
Sälj din ull till oss
Vi köper främst renrasig ull från finull, leicester, texel, rya, päls/gotlandsfår, gestrike- och helsingefår, värmländska skogsfår samt ull från sveafår till vår produktion. Minsta mängd, ca 25 kilo/leverans. Ullen måste ha bra längd och vara nyklippt. Den bör var grovsorterad och fri från tovor, smuts och skräp i möjligaste mån.
Vi arbetar småskaligt och gör mycket för hand. Vi strävar mot att hålla ett brett och hållbart sortiment i fabriksbutiken och webbshopen och vill erbjuda produkter för en mängd olika användningsområden. Vi uppskattar verkligen att arbeta med svensk ull som vårt enda råmaterial och ser ullen som en färskvara med stor potential. Vi har inga jätte stora lager utan prioriterar att ha god rotation på råmaterialet och gör istället många små unika partier.
Intresset för svensk fårull växer!
Fler och fler verkar vilja använda svensk ull i sitt arbete.
Vi samarbetar gärna med dig som vill förädla och göra återtag av egen ull för försäljning i egen regi. Om du har ull värd att ta vara på – gör det! Hos oss kan du få din ull spunnen till garn eller förädlad till nålfilt. Om din ull är vacker, känns lätt och fräsch, luktar gott och gör dig glad, då har den oftast de egenskaper vi söker för att lyckas göra en bra produkt.
Använd alla dina sinnen
Ullsortering, inför försäljning och beredning
Att själv vara delaktig i ullhanteringen inför, vid och efter klippningstillfällena gör att man hittar rutiner och lär känna sin ull ganska snart, vilket ger ullen ett högre värde. Ull är ett levande naturmaterial med stora variationer i färg, form och fibergrovlek. Först när ullen vuxit ut och ligger nyklippt i sin fulla längd kan man avgöra dess kvalité, värde och användningsområde.
Handarbete med fingertoppskänsla
Att producera och bereda fårull är ett arbete som i hög grad styrs av ens personlighet, motivation, intresse, tankar om lönsamhet och livsfilosofi. Att producera ull med bra egenskaper för textil produktion kräver kunskap, noggrannhet och tålamod, bra kvalité är ingen slump. All ull har ett värde men all ull har inte de egenskaper som krävs för att beredas till en bra textil produkt. Ull kan se väldigt olika ut främst beroende av fårras, individ (tacka/bagge/lamm) och ålder. Ullen påverkas även av var på kroppen den växer samt inte minst hur ullen tas om hand under tillväxtperioden och vid fårklippningen.
Förädla och gör återtag på din egen ull
På uppdrag av dig
Vi samarbetar gärna med dig som vill förädla din egen ull. Vi har lönspunnit drygt 100 partier sedan starten 2009 vilket vi är oerhört tacksamma för. Fiberblandningarna varierar från gård till gård, varje parti blir unikt! Vi tar uppdragen i tur och ordning, vartefter uppdragen kommer in, och har inga långa köer. Att lönspinna tar i bästa fall ca 8-12v. Hos oss kan du få din egen ull förädlad till kardgarn (förgarn och 1- 4trådigt garn) eller nålfilt (en metervara ämnad för tovning eller vaddstickning/quiltning). Du kan dela ditt garnparti i två olika trådantal, för att öka garnets användningsområden.
Ring oss före klippningen drar igång. Vi diskuterar gärna ullens olika användningsområden samt vilka ullkvalitéer och färger som med fördel kan blandas samman för att bli en bra produkt. De är stora skillnader på ull och ull och varje fårgård är unik vilket gör att inget parti är det andra likt, även om recepten är ganska lika. Fiberblandningen är avgörande, och måste vara den rätta, för att arbetet med ullen och maskinerna ska flyta på och ge önskat resultat.
Svensk fårull som råvara
Vilken förras ger bäst ull?
Bra ull för oss har en skön känsla när man tar i den. Den luktar gott och har vacker färg och form. Den kan vara glansig eller matt, ha kraftig lock, vara småkrusig eller snudd på rak, längden kan variera upp till ca 25 cm. Alla dessa egenskaper påverkar ullens användningsområde. Att välja fårras kan vara svårt om man inte läst på och jämfört deras olikheter. Utgå från målsättning med din djurhållning och välj en fårras som passar din önskemål och förväntningar. Fundera på vad du vill få ut av dina djur och hur du ska förädla ullen, köttet och skinnen. All ull har ett värde och alla får har samma krav för att överleva. Satsa på djur med bra status och god hälsa, välmående djur kan öka snabbt i antal och då blir det mycket ull, många skinn och mycket kött. Ullens användningsområde styrs av dess utseende och inneboende egenskaper. Vi tycker att grov ull bör användas till produkter som ligger på golvet eller som skall tåla nötning i möbler och inredning. Mjuk och medelmjuk ull kan bäras nära inpå kroppen och vaddig och volymrik ull bör användas som stoppningsmaterial i bäddtextilier och dynor.
Helheten betsår av många små detaljer
Bästa sättet att lyckas med sin ullproduktion är att jobba målmedvetet och följa hur ullen utvecklas under året för att lyckas klippa, sälja eller förädla den vid rätt tillfälle. Samla inte på ull, ull är en färskvara som mår bäst av att omsättas snarast möjligt, har du egna får får du dessutom ny råull varje höst och vår. Ren och fin ull är eftertraktad medan skitig, hoptovad, kort, skör och skräpig ull bör läggas på komposten. De är viktigt att ullen är sorterad och ser bra ut när den ska säljas eller skickas på beredning.
Har du medelmjuk och grov ull kan du göra vackra ullmattor
Om du förädlar din ull och använder den i olika produkter får du en ännu bättre känsla för ullens goda naturliga egenskaper. Våga prova på att göra olika saker med ullen och summera och utvärdera resultaten. Bra kvalité är ingen slump och fina textilier tar sin tid att arbeta fram så de lönar sig att ha gott tålamod och tänka långsiktigt när det gäller att göra en god affär av ullen. Att lyckas göra en hållbar textil med fin design som åldras vackert och gör gott för både djur, människor och natur i flera generationer måste vara höjden av textil lycka.