Sälj din ull till oss

HÖSTEN 2018 är vi i stort behov av att köpa leicester, texelull, svart och vit ryaull, finull samt ull från Gestrike- och Helsingefår.
Filtmakeriets produktion följer Fåråret och vi köper in allt vårt råmaterial på hösten (september till och med februari). Vi arbetar med sortering, redovisning och tvätt av ull under hösten och vårvintern. Mars – augusti stänger vi ullsorteringen och jobbar med beredning och annan produktion. Ullen ska vara grovsorterad och ha egenskaper som passar att förädla till produkter för textilt hantverk.

Faktorer som påverkar priset

Att sälja ull till Filtmakeriet går till ungefär så här. Först pratar vi om ullen för att uppskatta dess egenskaper och användningsområden. Om det blir affär, ansvarar ni som säljare för att klippning, sortering och paketering sker enligt överenskommelse innan ullen levereras till oss. När ullen kommer fram sorterar vi den för hand och gör en bedömning av vilken produkt den kan användas till i vårt sortiment. Ullkvalité, sorteringsintensitet och efterfrågan påverkar kilopriset.
Då ullen är sorterad har vi alla uppgifter som behövs för att göra en avräkning och utbetalning. Vi betalar alltid halva fraktkostnaden för all användbar ull och ger gärna en extra slant till er som klippt, sorterat och paketerat ullen omsorgsfullt!

Bra kvalité är ingen slump.

Bra ull är en förutsättning för att lyckas göra ett vackert garn, lättarbetad nålfilt och skön ullstoppning. All ull har ett värde, svårigheten är kanske att bedöma hur värdefull den är? Vacker ull med skön känsla som är fin att se på, doftar gott och är fri från växtmaterial och tovor är värd att ta vara på. Man måste ha kunskap, tålamod, tid och intresse för ull för att producera ull av bra kvalité. Bästa sättet att lyckas är att se hur ullen utvecklas under året, satsa på bra livdjur, rådfråga och praktisera. Att själv vara delaktig i ullhanteringen inför, vid och efter klippningstillfällena gör att man hittar rutiner och lär känna sin ull ganska snart, vilket ger ullen ett högre värde vid försäljning. För oss är det viktigt med långsiktigt hållbara samarbeten med utrymme för utveckling och mycket glädje. Vi ser fram emot mer jobb och fler kreativa möten med er som har ull att sälja till oss, år efter år!
information om klippning sortering paketering (pdf)

Information om klippning, sortering och paketering (PDF)

Skapa din följesedel här

Kontakta oss

Ring gärna oss på telefon 0278 – 65 06 45 eller gör en intresseanmälan via mail info@filtmakeriet.se
Väl mött!