Sälj din ull till oss

Vi vill att våra produkter ska hålla en hög kvalité därav uppskattar vi ren och skräpfri ull som klippts på rätt sätt. Vi köper helst renrasig ull men arbetar även med endel korsningsull. Minsta mängd, ca 25 kilo/leverans. Ullen bör var grovsorterad och nyklippt, ull är en färskvara som mår bäst av att omsättas snarast möjligt.

Tänk på vad du stoppar i säcken

Grovsortera och paketera din ull i pappsäckar. Lyft blicken och försök se helheten, avgör vilka delar av fällarna du ska ta hand om och vilka du ska sortera undan och kasta bort. Buk- svans och den grövsta lårullen kan klipparen kassera direkt om hon/han har möjlighet. De blir lätt så att man börjar peta i allt för små detaljer när man ska grovsortera ull och då springer tiden iväg, och arbetet tar alldeles för lång tid. Försök grovsortera ullen genom att först breda ut och titta på hela fällen innan du går på med ”stora nypor” och avlägsnar eventuell ull du inte vill sälja. Ta bort löst skräp och skaka av ev. träck och dubbelklipp innan du stoppar fällen i säcken. Är fällen hoptovad eller innehåller mycket bös och små skräp lönar det sig inte att försöka sälja eller bereda den. Ull med kraftigt nedsmutsade staplar, träck och skräp som sitter rejält fast blir för arbetsintensiv för både dig och oss, och bör tas bort vid grovsorteringen, inte paketeras och transporteras vidare. Smuts, skräp, träck och tovor påverkar bara sorteringsarbetet och fraktkostnaden negativt. Ett normalt tvättsvinn ligger vanligtvis på ca 30% om ullen är ren och fin från början, är ullen kraftigt nedsmutsad och tung av lort blir både tvättsvinnet och fraktkostnaderna onödigt höga.

Packa ullen rätt

De krävs viss noggrannhet när ullen ska packas i pappsäck för att säckarna inte ska bli för många eller skrymmande. En lagom stor och väl fylld pappsäck, försluten med ett enkelt snöre räcker gott, och vi tror det är det bästa för både dig, oss och ullen. De kan vara värt att sätta en tejpbit över ”tampen” på toppen av säcken för att göra den så liten som möjligt och på så vis undvika att få betala onödiga avgifter för skrymmande kolli. 160-liters pappsäckar är optimalt för de flesta ullsorterna, men platt ull med gotlands- och leicester karaktär kan med fördel packas i 125-liters säckar. Tätt staplade fällar minskar fraktkostnaden och gör att man spar emballage och inte minst arbetstid. De verkar kanske fånigt att räkna säckar men vi spar båda mycket tid och pengar på att packa ex. 100 kilo ull i 4 säckar istället för 8-10 st. Att ullen har olika färg eller kommer från lamm respektive tacka spelar ingen roll för hur den bör transporteras. De man kan göra för att underlätta hanteringen och samtidigt göra klimatet i säcken mer trivsamt för ullen är att lägga 1-2 tidningsark mellan fällarna (obs. inte 1-2 hela tidningar, de blir onödigt tugnt). Pappret absorberar både fett och fukt vilket är bra för ull som ska lagras otvättad en kort tid. Lägg i följesedeln i en av säckarna, märk samtliga säckar i botten med ditt namn och dess innehåll sen är dom klara att leverera.

Inför, under och efter fårklippningen

Att själv vara delaktig i ullhanteringen inför, under och efter klippningstillfällena gör att man hittar rutiner för hur man ska jobba och lär känna sin ull ganska snart, vilket ger ullen ett högre värde.

Vi sorterar all ull vi köper in för hand vid enkla och praktiska sorteringsbord. Att investera i enkel utrustning som underlättar alla moment vi klippning och grovsortering lönar sig snabbt! Sorteringsarbetet ger oss utrymme att besluta vad vi ska använda ullen till samt ger oss en bild av ullens arbetsintensitet vid sortering, tvätt och beredning. Vi redovisar ullen efter att sorteringsarbetet är genomfört. Vi betalar alltid halva fraktkostnaden för användbar ull som skickas till oss och vi uppskattar verkligen att få köpa ull som klippts, grovsorterats och paketerats med god omsorg.

Bra att tänka på