Att tova är att tala ett textilt språk…
Det finns flera olika tovningstekniker att välja mellan för att nå fram till färdigt resultat. Principen är dock den samma i alla. Ullen filar ihop sig om den blöts och bearbetas med lätt tryck och varierande rörelser. Utgå från vad du vill tova när du väljer teknik och lystra till ullen du valt att arbeta med så kommer det gå vägen! Olika fiberblandningar är olika och upplevs därmed olika både under arbetets gång och i den färdiga produkten. Att jobba med kardad ull är det mest klassiska, att tova med nålfilt är en bra genväg om man ska tova mattor, sittdynor eller annan mönstrad slät filt. Nålfilten går så klart att få tredimensionell också om man vill det.
Mängden vatten och hur vattnet tillförs under tovning bör variera beroende på om man utgår från kardad ull eller förfiltad nålfilt. Att arbeta med kardad ull är på sätt och vis en känsligare process än att tova med nålfilt. Mycket vatten i en kraftig stråle kan lätt stöka till ett noga utlagt sjok med kardflor, medan nålfilten med fördel kan stoppas ner i vattenbad för att bli genomblöt inför vidare bearbetning. Ullen tar upp fukt men de sker inte blixtsnabbt utan tar en liten stund. Att hitta rätt mängd vatten och såpa eller annan tvållösning i förhållande till det material som ska tovas skapar harmoni i arbetet.
… som avslöjar och bjuder på din personlighet!
Handens rörelse, styrka och intensitet är andra faktorer som spelar stor roll för resultatet. Att successivt utveckla sitt handlag och våga prova sig fram i litet format genom göra provlappar är en mycket god investering! Mängden material och strukturen i de olika fiberblandningarna har så mycket att berätta, och när man börjar arbeta dyker det alltid upp massor med nya tankar och idéer.