Vaddsticka sovtäcken i stickbåge med svensk fårull som stoppningsmaterial

Den här kursen vänder sig till dig som vill sy sovtäcken med vackra sömmar, stoppat med svensk fårull. Under träffarna varvas teori med mycket praktiskt arbete. Vi arbetar med olika skissövningar och skapar mönsterformer samt disskuterar val av tyg och stoppningsmaterial lämpliga för vaddstickning. Vi arbetar först enskilt i litet format och provar olika stygn och mellanlägg för att hitta ett skönt sätt att göra sticksöm i större format. Därefter syr vi täcken gemensamt i täckesstol med sticksöm som är en gammal teknik och ett utpräglat gemensamhetsarbete. Var och en väljer mönster och material till sitt eget täcke. Målet med kursen är att i gott samarbete landa i tekniken och göra sköna sovtäcken till alla i gruppen. Kursen ger dig kunskap om svensk fårull som stoppningsmaterial och inspiration till att göra egna mönster för vaddstickning i olika former. Inga förkunskaper krävs.

Hemuppgifter och eget arbete

Du behöver avsätta en del tid för hemuppgifter och eget arbete mellan kurstillfällena. Filtmakeriets ullspinneri kommer vara öppet enligt överenskommelse för kursdeltagare som vill låna täckesstol eller annan utrustning för eget arbete i våra lokaler.

Datum och tider

Kursen består av 3 tillfällen á 2 dagar.  7-8 feb. 6-7 mars och 3-4 april 2020. Fredag kl. 14-20 inkl. fika och middag. Lördag kl. 9-16:30 inkl. fika och lunch.

Mat och fika ingår i kursavgiften

De kommer serveras vegetariska måltider och fika som består främst av lokalt producerade råvaror. Vi tar hänsyn till glutenallergi, annan specialkost ingår ej. ”Måltiden är en plats för människor som ger demokratin näring” Torsten Laxvik därav har vi lagt in maten som en del av kursinnehållet. Vi eftersträvar goda relationer mellan alla som deltar och värnar om dom spontana idéer som dyker upp i matglada möten mellan människor.

Materialkostnad

Materialkostnader tillkommer och baseras på personliga önskemål och beslut om vad vi gemensamt vill arbeta med under kurserna.

Plats

Filtmakeriets ullspinneri, Hallen 2813 823 91 Kilafors, Hälsingland. Samtliga kurser pågår parallellt, vi arbetar i husets olika produktionsutrymmen och studierum. Huset är en industrifastighet byggt i tre plan. Här finns trappor (hiss saknas) och betonggolv som kräver sköna skor.

Kursledare

Filtmakeriet. Vi har arbetat fram en ny struktur tillsammans med handvävare Elin Westlund inför kommande kurser som utgår från våra egna yrkeserfarenheter, materiella tillgångar samt önskemål om framtidens textila utveckling. Syftet med kurserna är att göra ny kunskap till erfarenhet, öva upp personlig hantverksskicklighet och vidga synsättet på ull som naturlig råvara. Samtliga kurser pågår parallellt och bygger på en skön blandning av praktiskt och teoretiskt arbete både enskilt och i grupp. Målet med den här kursen är att fler ska känna sig bekväm med att tillverka hållbara sovtäcken med 100% svensk fårull som stoppningsmaterial och på sikt skapa nya arbetstillfällen baserade på förädling av svensk fårull.

Anmälningsförfarande

Sista anmälningsdag 7 januari 2020. När sista anmälningsdatum passerat, tar de ca 5 vardagar innan antagningsbesked delges. Därefter skickas kursinformation och faktura ut till alla som antagits, när kursavgiften är betald är du garanterad en plats på kursen.

Om något oväntat inträffar

Du behöver ha en egen hem- och personförsäkring vid ev. olycksfall. Om kursen ställs in pga. för få anmälningar återbetalas hela kursavgiften.

Logi

Om du behöver övernatta finns följande ställen relativt nära Filtmakeriet. (Närmast först) Daniel-Olsgården B&B, Café Lillstugan B&B Norrbyn, Norrfly Herrgård och Kullerbacka Gästhus Segersta.

Kursinformation