svensk fårull till stoppning och vaddering

Filtmakeriets stoppningsull som mellanlägg och stoppningsmaterial har en lång rad goda egenskaper. Ullen i sig är volymrik, finfibrig, följsam och har en skön stund. Den har god isolationsförmåga och följer rådande temperaturväxlingar, ökar luftfuktigheten tar ullen upp mer fukt och håller kvar den tills temperaturen sjunker då lämnar ullen ifrån sig fukten igen. De gör att ullen ventilerar konstant och på så vis renar sig själv. Ull behöver sällan tvättas men mår bra av vädring i fuktig väderlek. Vi rekommenderar att produkter som innehåller vår ullstoppning vädras, skakas och tvättas skonsamt för hand. Ullen i våra produkter är skonsamt processad och har alla sina naturliga egenskaper i behåll.

filtmakeriets ullvadd

Ullvadd är ett sjok kardad ull, tänkt att användas till stoppning av sovtäcken, madrasser, kuddar, dynor, mjuka djur m.m. En ullvadd mäter ca 150x200x8 cm och väger mellan 0,8-1 kg. Den består av kardad svensk fårull och är fri från tillsatser så den behöver inte tvättas innan den används. Ullvadden är mycket elastisk och går lätt att dela efter valfria mått på längden, bredden och höjden. Dela ullvadden genom att ta ett stadigt tag i ullvadden och dra isär vadden med händerna så du får bitar i den storlek du önskar. Lägg flera lager ullvadd på varandra om du vill stoppa sovkuddar eller liknande. Materialåtgång till en sovkudde 50×60 cm är ca 0,6-1 kg och till ett sovtäcke ca 150×200 cm behövs ca 1 kg ullvadd.

filtmakeriets quiltvadd

Quiltvadd är ett halvfabrikat tänkt att användas som mellanlägg vid vaddstickning och quiltning av plädar, tunna täcken och kläder. Quiltvadden är ca 5 mm tjock och väger ca 175gr/kvm. Den säljs som metervara, plädar och täcken för både stora och små. Quiltvadden är mjuk, följsam och har en skön stuns. Den består av svensk fårull och är fri från tillsatser så den behöver inte tvättas innan den används. Quiltvadden är något elastisk vilket gör den lätt att sy i både för hand och på symaskin. Klipp till quiltvadden i den storlek du önskar, använd den i enkelt eller flerdubbla lager, kombinera med vackra täta tyger och sy ihop alla lager med långa och korta stygn i täta eller glesa sömmar så det bildas vacker reliefverkan. Avståndet mellan sömmarna kan variera mellan 0,5-15 cm. En väl quiltad kvalité ger en mjuk och följsam textil för både kläder och heminredning.

Ullvadd av 100 % svensk texelull till kuddar, täcken, madrasser m.m. Filtmakeriet

VOLYMRIK OCH FÖLJSAM

ULLVADD

mcnvlsdnlkvnldksvkls lkdvljflkjvlksdvlksm lkfvdfljgdlsjlksdjvlknksdlm ldfjvlksdjvlksdjflksmcnvlsdnlkvnldksvkls lkdvljflkjvlksdvlksm lkfvdfljgdlsjlksdjvlknksdlm 

Webbshop
Babytäcke, sovkudde, ullvadd 100 % svensk texelull, GOTS/IVN certifierat bomullstyg. Filtmakeriet

I TÄCKEN / KUDDAR

BÄDDTEXTIL

jkdnfjdslkvmlksmflksdmvlksdmvlksmnvdlksdvnlksndvlksnvd

kfdjnvkjdnvkjdsnvkjsdnjsdnvdsjnvksjdnv

 

Webbshop

tunn och följsam

QUILTVADD

kjndkjcnskdjnvkjsdnvkjsdnvkjsdnv

mdnsv bmsd vmnsd vmnsdv 

sdmnc vmsn ndskjvnkjfdbnfkjnbv

webbshop

bomull quiltvadd

dubbelt upp

jhgvhgvghcvhgchfcfgcgcj jhgjyg jhgjy hjhjhb  gyjg

webbshop

NÅLEN OCH TRÅDENS BETYDELSE

Fördelarna med kardflor som utgångsmaterial vid tovning är att du är helt fri att påverka tjockleken, formen och färg helt utifrån egna önskemål. Inget är förutbestämt eller förfiltat. Ullfibrerna i kardfloret ligger löst parallelliserade och är mycket lätta att portionera, lägga ut och bearbeta ihop. Att göra riktigt tjock filt och bygga tredimensionella skulpturer är inget problem – utan tvärt om väldigt roligt! Kardflor kan enkelt formas till solida runda former, tunna spretiga saker eller stora släta ytor. Kardflor är lätt att kombinera med nålfilt och andra glest vävda textilier. 

SKAPA MÖNSTER FÖR STICKSÖM OCH FÖRSTYGN TILL TÄCKETS SÖMMAR

Kardfloret i vårt sortiment finns i sex olika färger och består av ull från allmogefår. Vi har valt att köpa in, bereda och sälja ull från gestrike- helsinge- värmländska skogsfår och ryafår. Fiberblandningen har alla fibertyper man kan tänka sig vilket påverkar känslan både under arbetets gång och i den färdiga produkten. En välgjord filt i tovad ull håller länge och är i princip omöjlig att nöta ut! – ju mer du bearbetar ullen desto tätare, slätare och starkare blir resultatet oavsett vilket utgångsmaterial du väljer att tova med.

KARDFLOR ALLMOGE

Innehåller mjuk bottenull, medelmjuka- och grova täckhår och ett och annat märghår. Bottenullen är kort och finkrusig, täckhåren är lockiga och nästan raka och förekommer i olika längder. Ju rakare och längre desto grövre är fibern. Märghåren spretiga och grova och avviker ofta i och med sin egensinniga karaktär.

Skisser till vaddstickat. Filtmakeriet

EN SALIG BLANDNING

Allmogeullen är en salig blandning av allt! Tackvare allmogeullens mångfasiterade innehåll är den väldigt lättarbetad, formbar och samarbetsvillig.

KARDAD ULL SÄLJS I FLOR – KARDFLOR

Kardflor gör att du är helt fri i din formgivning och kan jobba precis som du vill. Du slipper karda ullen själv med bortsett från det har du alla möjligheter att göra vad du vill i din skaparprocess. De enda som egentligen är förutbestämt är ullsorten och därmed också fibergrovleken och färgen. Kardflor kan kombineras med andra kardflor, nålfilt och annan glest vävd textil.

Att sy sovtäcket till sig själv eller någon man håller av 

Det finns flera olika tovningstekniker att välja mellan för att nå fram till färdigt resultat. Principen är dock den samma i alla. Ullen filar ihop sig om den blöts och bearbetas med lätt tryck och varierande rörelser. Utgå från vad du vill tova när du väljer teknik och lystra till ullen du valt att arbeta med så kommer det gå vägen! Olika fiberblandningar är olika och upplevs därmed olika både under arbetets gång och i den färdiga produkten. Att jobba med kardad ull är det mest klassiska, att tova med nålfilt är en bra genväg om man ska tova mattor, sittdynor eller annan mönstrad slät filt. Nålfilten går så klart att få tredimensionell också om man vill det.

Mängden vatten och hur vattnet tillförs under tovning bör variera beroende på om man utgår från kardad ull eller förfiltad nålfilt. Att arbeta med kardad ull är på sätt och vis en känsligare process än att tova med nålfilt. Mycket vatten i en kraftig stråle kan lätt stöka till ett noga utlagt sjok med kardflor, medan nålfilten med fördel kan stoppas ner i vattenbad för att bli genomblöt inför vidare bearbetning. Ullen tar upp fukt men de sker inte blixtsnabbt utan tar en liten stund. Att hitta rätt mängd vatten och såpa eller annan tvållösning i förhållande till det material som ska tovas skapar harmoni i arbetet.

… att drömma under 

Handens rörelse, styrka och intensitet är andra faktorer som spelar stor roll för resultatet. Att successivt utveckla sitt handlag och våga prova sig fram i litet format genom göra provlappar är en mycket god investering! Mängden material och strukturen i de olika fiberblandningarna har så mycket att berätta, och när man börjar arbeta dyker det alltid upp massor med nya tankar och idéer.

gamla redskap

vilket fynd!

hhjjknlkmlk jbhgcgdxfgc jhbkjnlknlnhhjjknlkmlk jbhgcgdxfgc jhbkjnlknlnhhjjknlkmlk jbhgcgdxfgc jhbkjnlknlnhhjjknlkmlk jbhgcgdxfgc jhbkjnlknlnhhjjknlkmlk jbhgcgdxfgc jhbkjnlknln

Filtmakeriets kurser med fokus på svensk fårull

alla händer versamma

vaddsticka

Blöt nålfilten ordentligt i varmt såpvatten och lägg den plant mot bordet eller börja med att lägga ut ett sjok kardflor. (Ju fler lager desto större utmaning). Tillsätt varmt såpvatten och pressa ur 

stygn för stygn

sticksöm

Kräver att du har en rundstav och bubbelplast eller liknande att arbeta med. Blöt nålfilten och lägg den på bubbelplasten. Placera rundstaven i ena änden av plasten och rulla ihop den  

börja i mitten

täcken 

Handlar om att styra ullens krympningsprocess så filten får den form man vill ha. Varm filt är lättare att sträcka och forma än en kall. Krama, knåda och kasta filten mot arbetsbordet eller vik fi