Vilka får ger bäst ull?

Vad betalar ni för ullen och vad är bra ull? Är kanske de vanligaste frågorna vi får från fårägare och besökare här i spinneriet. Att ge ett kort svar på dessa frågor är svårt, men samtalet som följer leder alltid till ökad förståelse för vikten av god djurhållning, bra ullkvalité, långsiktigt produktionstänk, ärlig marknadsföring och inte minst alla ullens goda egenskaper som naturmaterial!

Kan de löna sig att sälja ull?

De finns inga tabeller och listor över vad ull kostar. Ull blir vad du väljer att göra den till och priset blir därefter. Värdet och efterfrågan baseras på ullkvalité, arbetsintensitet, tillgång och efterfrågan.
För att sätta ett pris på ullen måste man ta med i beräkningarna hur ullen ser ut då den vuxit ut i sin fulla längd, ullen bör även klippas, grovsorteras, paketeras, transporteras och finsorteras innan de går att uppskatta ett pris. Värdefull ull går vidare till tvätt, beredning och försäljning som också påverkar kilopriset i slutänden. Att producera och bereda ull är en sysselsättning som styrs av ens personlighet, motivation, intresse, lönsamhet och livsfilosofi. Bra kvalité är ingen slump. All ull har ett värde men all ull har inte de egenskaper som krävs för att beredas till en bra textil produkt.

Vad menas med bra ull?

En skön känsla, bra stuns, fin färg, vacker glans och snygg lock är några tecken på bra ullkvalité. Alla dessa egenskaper höjer ullens värde. Ullens värde påverkas även av var på fåret den växer, hur ullen tas om hand, klipps och påverkas av vädret under tillväxtperioden. De är viktigt att ullen är sorterad och ser bra ut vid leveranstillfället. Ren och fin ull går att sälja medans skitig, hoptovad och skräpig ull bör komposteras. Mycket smuts, träck och små växtdelar som sätter sig fast i ullen gör den oanvändbar och värdelös.

Vilken fårras är bäst?

Välj en fårras som passar din önskemål och förväntningar. Fundera på vad du vill få ut av dina djur och hur du ska förädla ullen, köttet och skinnen. Alla får har samma krav för att överleva, skillnaderna sitter i sinnet, ullen/skinnen och kroppen. Satsa på djur med bra status och god hälsa, välmående djur kan öka snabbt i antal och då blir det mycket ull! En bra besättning som tas om hand på bästa sätt ger bra avkastning från början.

Ullens användningsområde

Ullens användningsområde styrs av dess egenskaper. Vi tycker att grov ull bör användas till produkter som ligger på golvet eller som skall tåla nötning i möbler och inredning. Mjuk och medelmjuk ull kan bäras nära inpå kroppen och vaddig och volymrik ull bör användas som stoppningsmaterial. Använd dina sinnen och sunt förnuft när du granskar och sorterar ull, då kommer du att nå långt. Bra ull har skön känsla, är fin att se på, doftar gott och är fri från växtmaterial och tovor. Bästa sättet att lyckas producera bra ull är att se hur ullen utvecklas under året, satsa på bra livdjur, rådfråga och praktisera.
Att själv vara delaktig i ullhanteringen inför, vid och efter klippningstillfällena gör att man hittar rutiner och lär känna sin ull ganska snart, vilket ger ullen ett högre värde vid försäljning. Att skaffa sig kunskap om ullen och dess användningsområden gör arbetet med ullen lättare och mer intressant. Rätt ull på rätt plats är viktigt och helt avgörande för hur ullen kommer upplevas, värderas och uppskattas på marknaden!