Kurser och andra aktiviteter hos Filtmakeriet med start våren 2019

Våren 2019 startar vi vår kursverksamhet med nybörjarkurser inom ullkännedom, vävning, tovning, vaddstickat och broderi. Hösten 2019 kan du gå vidare och fördjupa dina kunskaper. Att gå en kurs och fördjupa sina kunskaper eller prova på någon helt ny teknik är en mycket god investering.
Alla kurser är ämnade för dig med stor lust och nyfikenhet på att själv vara delaktig i att skapa med svensk fårull. Målet med kurserna är att öka användandet och göra svensk fårull mer lätttillgänglig för fler! Kurserna ger dig mycket god materialkännedom och möjlighet att både prova på och utforska olika tekniker så som vävt, tovat, vaddstickat och broderi. Kurserna pågår parallellt och består av 1-3 tillfällen.
Alla kurser arrangeras i ullspinneriet i Kilafors.

Kurserna bygger på vår egen filosifi om att arbeta långsiktigt med förädling och försäljning av långsiktigt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara produkter. Syftet med kursen är att förmedla kunskap och insikt i beredningsprocesser och textila tekniker så att fler känner sig bekväma med att använda ull som material för att utveckla sin verksamhet. Du som deltar i våra kurserna kommer få möjlighet att under handledning gå hela vägen från råull till färdig produkt.

Ullkännedom och beredning av svensk fårull för hand och i småskalig produktion. Ull 1

Kursen ger dig kunskap om olika sorters svensk fårull och hur man bereder ull till garn, nålfilt och ullstoppningsmaterial. Vi arbetar praktiskt och teoretiskt med alla steg i beredningsprocessen från sortering och tvätt till användandet av färdig produkt. För att uppleva ullens spinnbarhet, filtningsegenskaper och volymrikedom provar vi olika textila tekniker. Vi omvandlar ullgarn, nålfilt och ullvadd till olika produkter. Målet med kursen är att gör ny kunskap till erfarenhet och utveckla ett roligt och hållbart förhållningssätt till ullen, baserat på god materialkännedom, kunskap om beredning och förädling. Den här kursen hjälper dig att på egen hand eller i samarbete med andra våga ta steget vidare och arbeta med egen småskalig produktion som en del av din egen försörjning. Att arbeta med svensk fårull är att lansera lycka!

Småskalig ullhantering, produktutveckling och planering för vidareförädling till färdiga produkter. alt. Småskalig ullhantering med produktutveckling och förädling av ull till textilier för kläder och hemtextil i helylle! Ull 2

Kursen ger fördjupad kunskap om olika fiberblandningar av svensk fårull. Genom att dra nytta av ullens olikheter sorterar vi ullen till partier ämnade för ny textila kvalitéer. Målet med den här kursen är att gemensamt utveckla och verkställa material till en mindre uppsättning av inredningstextilier med tidlös formgivning och lång hållbarhet. Vårt gemensamma garn kommer bl.a. att användas i samarbete med väv 2, som väver av garnet. Samarbetet med vävkursen ger oss insikt och en närmare relation till olika vävtekniker och dess användningsområden, utan att vi själva gör varje moment i vävingen. Parallellt med vävningen fortgår fördjupning av kunskaper inom tovat och vaddstickat. Kursen ger även en kortfattad inblick i den ekonomi som påverkar arbetet från inköp av råull till försäljning av färdig produkt. Vi disskuterar vad som är hållbart för oss och hur vi ska kunna använda och livnära oss på svensk fårull, både i ett ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Kursen ger möjlighet till vidare samarbete kring hantverksmässigt tillverkade produkter av svensk fårull.

Väv med svensk fårull, vävning från grunden, uppsättning och praktisk introduktion till vävstolen Väv 1

Den här kursen vänder sig till dig som vill väva med svensk fårull. Under kursen varvas teori och praktiskt arbete med siktet inställt på att behärska uppsättning och enklare vävning i vävstol.
Vi arbetar med grunderna inom vävning och bekantar oss med garner i oilka grovlek och ullkvalitet. Vi fokucerar på hållbar produktutveckling för att väva ylle som blir till en skön upplevelse. Vi pratar om vad som är lämpliga ullgarner och redskap för att uppnå specifika önskemål och hittar lösningar som gör att var och en kan arbeta vidare på egen hand. Under våren arbetar du med att färdigställa en uppsättning i egen vävstol hemma eller i Filtmakeriets lokaler. Materialkostnader tillkommer utifrån personliga val ur Filtmakeriets sortiment.

Egna kvalitéer och upptäkter i vävstolen - väv en hållbar vardagskollektion med inredningstextilier av svensk fårull Väv 2

Den här kursen vänder sig till dig som vill väva funktionella och hållbara produkter av svensk fårull. Vi jobbar med provvävning och att ta fram egna kvaliteter. Målet med kursen är att utveckla och väva textilier till nya produkter, baserad på svensk fårull, på egen hand eller i samarbete med andra företag. Under kursen varvas teori och praktiskt arbete med fokus på provvävning och produktutveckling. Kursen pågår parallellt med ull 2 och möjliggör samarbeten som leder fram till färdiga unika resultat. Garnet vi använder under kursen tillverkas av ull 2 och tanken är att vi utvecklas hantverksmässigt genom att få insikt och en närmare relation till olika beredningstekniker och olika användningsområden för just svensk fårull. Målet är att utveckla ekonomiskt och ekologiskt hållbara produkter. Under hösten arbetar du med din egen kollektion av färdiga produkter, skisser och prover. Du väver i egen vävstol hemma eller i Filtmakeriets lokaler. Materialkostnader tillkommer utifrån personliga materialval ur Filtmakeriets sortiment.

Vaddsticka sovtäcken i täckesstol med svensk fårull som stoppningsmaterial

Den här kursen vänder sig till dig med lust att vara med och skapa personliga sovtäcken med vacker sticksöm, stoppat med svensk fårull. Sticksöm är en gammal teknik och ett utpräglat gemensamhetsarbete. För oss ett eftersträvat nöje som vi gärna delar med flera. Under träffarna varvas samtal kring teknik med mycket praktiskt arbete. Första täcket blir en prototyp med utrymme att testa variationer på sömmar och samarbetsformer, de stickas till Filtmakeriet och därefter gör vi täcken till alla som deltar, om så önskas. Målet med kursen är att i gott samarbete landa i tekniken och göra sköna sovtäcken. Var och en väljer mönster och material till sitt eget täcke. Under kursen arbetar vi med att ta fram olika stygn och mönsterformer samt disskuterar val av tyg och stoppningsmaterial lämpliga för vaddstickning. Vi arbetar på ett inspirerande och lärorikt sätt och gör långsiktigt hållbara sovtäcken av mjuk och skön fårull med goda stoppningsegenskaper.

Vi arbetar i både stort och litet format, både enskilt och i grupp. Alla som deltar får….bredare insikt i olika mönster och materialval. Vill du prova på vaddstickning av täcken och vara med i en serie träffar med praktiskt arbete

Hitta ditt eget stygnspråk

Den här kursen handlar om hur man kan arbeta med stygn på ett konstnärligt sätt. Utforskande, med siktet på att hitta ett stygnspråk snarare än att lära sig brodera.