Svensk tillverkning och svensk råvara

Tack för att du handlar produkter från Filtmakeriet

Vi är två systrar som driver Filtmakeriet och ullspinneriet ihop. Vi startade företaget 2009 och har sedan dess jobbat med att bygga upp och utveckla ett hållbart sortiment av 100 % svensk fårull som vi hoppas ska beröra på ett positivt sätt. Allas val av produkter har på lång sikt mycket större inverkan på svensk ullproduktion än vad man kanske tror. Vill vi att svensk ull i olika färger och former ska fortsätta produceras av lantrasfår som betar runtomkring i vårt avlånga lands, måste vi själva bidra med att använda deras ull. Vill vi att svenska ullspinnerier ska fortsätta existera behöver vi handla ullen genom dem – svårare än så är det inte.

Värdefulla ulleverantörer och småskaliga producenter kommer bara finnas kvar så länge de finns värdefulla ullkonsumenter!

Hoppas du finner de du söker här hos oss!

webbshop
Bra kvalité är ingen slump

Om ullen i våra produkter

Vi komponerar fiberblandningarna av olika ullsorter utifrån vad vi hoppas och tror att våra produkter ska användas till. Och vi har många ullproducenter att tacka för att ullen i vårt sortiment håller hög klass. Ull är inte bara ull, de finns en ohyggligt stor variation av ullfibrer på våra svenska fårgårdar, och de vill vi göra synligt i våra produkter. Hur man väljer att avla och hantera sina djur har stor betydelse för om ullen kan användas i textila sammanhang eller inte. 

Ullsortering – handarbete med fingertoppskänsla!

För att kunna läsa av och bedöma ullens längd, glans, krus, lock, färg, doft, styrka och användningsområden sorterar vi all ull vi köper in för hand. Varje ulleverans är unik och alla spinnerier har sina specifika förutsättningar, maskiner och formspråk att utgå ifrån vid själva beredningen, så jämför oss gärna med andra. Både ullen och tillverkningsprocessen sätter stark prägel på en produkt, därför är de extra viktigt för oss att hitta bra råmaterial, ett personligt formspråk och en beredningsprocess värd att satsa all vår tid och energi på.

om svensk fårull
ULLSPINNERIET I HALLEN

Om Filtmakeriet

Filtmakeriet är ett litet företag med stort intresse för svensk fårull. Vi driver ett ullspinneri och tillverkar alla produkter i vårt sortiment, vi arbetar nära råmaterialet och maskinerna genom hela beredningsprocessen.

Vi vill att våra produkter ska beröra dig på ett positivt sätt och få dig att må bra. Vi arbetar utifrån vad vi känner är realistiskt vad gäller tillgång och efterfrågan på ull, maskinernas kapacitet och våra egna kunskaper. Att köpa ull från olika svenska fårraser, direkt från fårägaren känns viktigt för oss. Ju mer variation de är i råmaterialet från början desto större blir utmaningen i beredningen. Men lyckas man så blir utbudet av produkter mer intressant, användbart och hållbart – och de är så vi vill ha de.

Hoppas vi kan inspirera dig!