OM FILTMAKERIET

Filtmakeriet är ett litet företag med stort intresse för svensk fårull. Vi är två systrar som driver ett ullspinneri i Kilafors och bereder svensk fårull till garn, nålfilt och stoppningsmaterial. Vi köpte ullspinneriet i Hallen i april 2009, en inspirerande industribyggnad med gott om utrymme och maskiner i god kondition vilket har stor betydelse för vår verksamhet. Vi arbetar nära råmaterialet genom hela beredningsprocessen, från val av råmaterial till färdig produkt. Att driva i ett ullspinneri och bereda enbart svensk fårull är en stor utmaning främst för att ullen är så variationsrik och för att årstiderna, med sina skiftningar i temperatur och luftfuktighet, spelar en större roll än förväntat. En Spinnmästare är vår mentor. Hans kunskap, lugn, tillit och erfarenhet betyder oerhört mycket för oss. Vi gläds åt att ha ett variationsrikt och utvecklande arbete,  vårt mål är att på ett personlig och hållbart sätt omsätta ull till produkter för olika textila användningsområden. Tack vare gott mentorskap, stor nyfikenhet, mycket tålamod och stor arbetsglädje står vi nu inför det faktum att vi har ett egentillverkat sortiment och att det snart dags för oss att fira 10-årsjubileum!

VARJE STEG I PROCESSEN ÄR ETT HANTVERK I SIG

Vi har många ullproducenter att tacka för att ullen i vårt sortiment håller hög klass. Att handla råmaterial utan mellanhänder skapar samarbeten som gör att fler kan livnära sig på småskalig djurhållning och textilproduktion. Ull är inte bara ull, de finns en ohyggligt stor variation av ullfibrer på våra svensk fårgårdar. Hur man avlar på sina får och hanterar deras ull har stor betydelse för om ullen kan användas till textil framställning eller inte. För att kunna läsa av ullens längd, glans, krus, lock, färg, doft, styrka och användningsområde sorterar vi allt vårt råmaterial för hand. Varje ulleverans är unik och alla spinnerier har sina specifika förutsättningar, maskiner och formspråk att utgå ifrån vid själva beredningen, så jämför oss gärna med andra. Men stirra er inte blind på priset, se till ullen och produkternas möjligheter istället. Dina val av produkter har på lång sikt mycket större inverkan på resultatet än vad du kanske tror. Värdefulla ulleverantörer och småskaliga producenter kommer bara finnas kvar så länge de finns värdefulla ullkonsumenter!

VI SER FRAM EMOT MER JOBB

Vi vill att alla ska göra en kraftansträgning för att minska sin konsumtion av slit och slängprodukter i konstgjorda syntetmaterial och istället värdesätta de textila hantverket, råullen och ylleprodukternas hållbarhet mycket högre. Både materialet och tillverkningsprocessen sätter stark prägel på en produkt, därför är de extra viktigt för oss att hitta både ett råmaterial och en process värd att satsa all vår tid och energi på. Men de är inte bara ullen i sig som är av stor betydelse. Alla samarbeten som uppstår kring materialet och allt vad det innebär att driva ullspinneriet är minst lika viktigt. Inställningen till arbetet är viktig både för drivkraften och resultatet, och de måste funka för alla inblandade. Vi jobbar kontinuerligt för att öka användandet av ylleplagg med lång hållbarhet, när plagget så småningom nötts ut kan de utan några konstigheter brytas ned av “väder och vind” och återgå i naturens egna kretslopp igen, bara de är ju helt fantastiskt.

ATT ARBETA MED SVENSK FÅRULL ÄR EN STOR UTMANING

För att lyckas forma ullen till de man vill är det viktigaste att man ser och lyssnar till ullens inneboende egenskaper, och anpassar sina önskemål efter det.  Bra kvalité är ingen slump och inget går så fort eller enkelt som man önskar. Att respektera naturens tidsplan för att få tag i bra råmaterial är en grundregel för oss, de är vi som lär anpassa oss till naturens material för att på sikt nå dit vi vill. Att gå från råmaterial till färdig produkt är en process som kräver mycket tid, tålamod och utrymme. Vi försöker förstå ullen och hur den påverkar oss genom att själva använda den på så många olika sätt som möjligt. Att ha nära kontakt med ull i kläder och inredningstextilier och kontinuerligt göra materialprover med olika fiberblandningar och textila tekniker ger många nya erfarenheter och nya resultat. Vi började upptäcka och lära oss ullen genom tovning och handspinning. Att arbeta så nära ullen ger en användbar fingertoppskänsla för materialet, närmare ullen än så är de nog svårt att komma. Att upptäcka ullens filtningsegenskaper och spinnbarhet väckte många nya tankar som bl. a. fick oss att köpa ett ullspinneri. När man bereder ull med maskiner blir tempot och relationen till materialet något helt annat. Att variera tekniker, upprätthålla en kontinuitet i produktionen och använda så mycket ull man bara kan ger en viss känsla och insikt som är skön att utgå ifrån när man vill utföra ett fullgott hantverk. Vi är långt ifrån fullärda och arbetar ganska spretigt men ser ljust på framtiden och känner att vårt arbete gör gott – vi är en liten bit på väg.

DELAT ANSVAR GER DELAD GLÄDJE

Vi delar gärna erfarenheter och möjligheter med dig som är nyfiken på svensk fårull och vill veta mer om vårt sätt att jobba. Kanske har du eget råmaterial och möjlighet att sälja produkter hemifrån men behöver någon som kan bereda ullen åt dig. Sådana samarbeten tycker vi är roligt. Är du beredd att satsa tid och pengar för att lyckas förädla fårull som en del av din egen försörjning så hjälper vi dig gärna – om vi kan. De är lätt att tro att beredningen med maskinerna skulle vara den samma oavsett ullsort men så är det inte, de är dom små nyanserna som avgör hur arbetet går. Ullsorterna och fiberblandningarna ska vara noga utvalda och så ska dom funka att bereda också.

Å tänk – allt arbete med ullen och maskinerna vore inte värt nått om de inte vore för intresset från alla er privatpersoner, hantverkare, skolor, föreningar och företag som så troget visar att ni uppskattar våra produkter och tjänster – tack alla ni!