Väv med svensk fårull. Vävning från grunden, uppsättning och praktisk introduktion till vävstolen

Den här kursen vänder sig till dig som vill lära dig väva med svensk fårull. Under kursen varvas teori och praktiskt arbete med siktet inställt på att behärska uppsättning och enklare vävning i vävstol. Vi arbetar med grunderna inom vävning och bekantar oss med garner i olika grovlek och ullkvalitet. Vi fokuserar på hållbar produktutveckling för att väva ylle som blir till en skön upplevelse. Vi pratar om vad som är lämpliga ullgarner och redskap för att uppnå specifika önskemål och hittar lösningar som gör att var och en kan arbeta vidare på egen hand. Under våren arbetar du med att färdigställa en uppsättning i egen vävstol hemma eller i Filtmakeriets lokaler. Materialkostnader tillkommer utifrån personliga val ur Filtmakeriets sortiment. Inga förkunskaper krävs.

Hemuppgifter och eget arbete

Du behöver avsätta en del tid för hemuppgifter och eget arbete mellan kurstillfällena. Filtmakeriets ullspinneri kommer vara öppet enligt överenskommelse för kursdeltagare som vill låna vävstol eller annan utrustning för eget arbete i våra lokaler.

Datum och tider

Kursen består av 3 tillfällen á 2 dagar.  6-7 september, 4-5 oktober och 1-2 november 2019. Fredag kl. 14-20 inkl. fika och middag.  Lördag kl. 9-16:30 inkl. fika och lunch.

Mat och fika ingår i kursavgiften

De kommer serveras vegetariska måltider och fika som består främst av lokalt producerade råvaror. Vi tar hänsyn till glutenallergi, annan specialkost ingår ej. ”Måltiden är en plats för människor som ger demokratin näring” Torsten Laxvik därav har vi lagt in maten som en del av kursinnehållet. Vi eftersträvar goda relationer mellan alla som deltar och värnar om dom spontana idéer som dyker upp i matglada möten mellan människor.

Materialkostnad

Materialkostnader tillkommer och baseras på personliga önskemål och beslut om vad vi gemensamt vill arbeta med under kurserna.

Plats

Filtmakeriets ullspinneri, Hallen 2813 823 91 Kilafors, Hälsingland. Samtliga kurser pågår parallellt, vi arbetar i husets olika produktionsutrymmen och studierum. Huset är en industrifastighet byggt i tre plan. Här finns trappor (hiss saknas) och betonggolv som kräver sköna skor.

Kursledare

Filtmakeriet och Handvävare Elin Westlund. Vi har arbetat fram en ny struktur för kommande kurser som utgår från våra egna yrkeserfarenheter, materiella tillgångar samt önskemål om framtidens textila utveckling. Syftet med kurserna är att göra ny kunskap till erfarenhet, öva upp personlig hantverksskicklighet och vidga synsättet på ull som naturlig råvara. Samtliga kurser pågår parallellt och bygger på en skön blandning av praktiskt och teoretiskt arbete både enskilt och i samarbete mellan grupperna. Målet med kurserna är att fler ska känna sig bekväm med att tillverka hållbara textilier i helylle och på sikt skapa nya arbetstillfällen baserade på förädling av svensk fårull.

Anmälningsförfarande

Sista anmälningsdag 6 augusti 2019. När sista anmälningsdatum passerat, tar de ca 5 vardagar innan antagningsbesked delges. Därefter skickas kursinformation och faktura ut till alla som antagits, när kursavgiften är betald är du garanterad en plats på kursen.

Om något oväntat inträffar

Du behöver ha en egen hem- och personförsäkring vid ev. olycksfall. Om kursen ställs in pga. för få anmälningar återbetalas hela kursavgiften.

Logi

Om du behöver övernatta finns följande ställen relativt nära Filtmakeriet. (Närmast först) Daniel-Olsgården B&B, Café Lillstugan B&B Norrbyn, Norrfly Herrgård och Kullerbacka Gästhus Segersta.

Kursinformation